Is fruitsuiker beter dan ''gewone'' suiker?


Leestijd: 3.5 minuut


Vaak staat op de verpakking van bijvoorbeeld fruitsappen ‘’alleen natuurlijke suikers’’. Zijn deze fruitsuikers gezonder dan rietsuiker? Welke verschillende suikers zijn er en wat doet suiker met je lichaam?

 


Zijn fruitsuikers beter dan kristalsuiker?

Om gelijk met de deur is huis te vallen, nee, fruitsuikers zijn niet beter dan kristalsuiker. Alle soorten suiker worden namelijk door je lichaam op dezelfde manier verwerkt. Fruit zoals bananen of druiven bevatten van nature veel suiker. Deze suiker verschilt niet van bijvoorbeeld tafelsuiker.

Suikers bestaan uit 1 of 2 suikermoleculen. Voorbeelden van suikers zijn glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), sacharose (kristalsuiker) en lactose (melksuiker). Suiker komt van nature in producten voor. Zo bevat melk lactose en fruit glucose en fructose. Kristalsuiker komt uit de suikerbiet en rietsuiker uit suikerriet.

 


Suikers in het lichaam

Alle vormen van suikers, (dus ook suikers uit druiven en bananen), worden door je lichaam verwerkt op dezelfde manier. Wanneer je suiker eet wordt dit omgezet in glucose, hier haal je energie uit. De juiste hoeveelheid van suiker brengt dus ook voordelen met zich mee. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om 10% van je dagelijkse calorie behoefte aan suiker te eten. Bekijk het tabel hieronder voor het advies voor de maximale suiker inname:


Aanbevolen maximale hoeveelheid suiker per dag voor mannen:

Leeftijd:

Hoeveel suiker:

1-3 jaar

26 gram

4-8 jaar

39 gram

9-13 jaar

57 gram

14-30 jaar

73 gram

31-50 jaar

70 gram

51-70 jaar

65 gram

70+

55 gram


Aanbevolen maximale hoeveelheid suiker per dag voor vrouwen:

Leeftijd:

Hoeveel suiker:

1-3 jaar

24 gram

4-8 jaar

35 gram

9-13 jaar

53 gram

14-18 jaar

56 gram

19-50

53 gram

51-70

48 gram

70+

43 gram

Maar let op: er zijn veel producten die suikers bevatten zonder dat je het zou verwachten zoals aardappelen, brood of sommige soorten fruit.

 


Hoe verlaag ik mijn dagelijkse suiker inname?

Producten die veel toegevoegde suikers bevatten kun je beter links laten liggen. Denk aan: frisdranken, fruitsappen, snoep en koekjes. Door alleen producten uit de schijf van vijf te eten zoals fruit kom je al snel aan je dagelijkse suikerbehoefte.

 


Waarom is fruit wel gezond?

In fruit zitten suikers, maar ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C. Fruit is goed voor de gezondheid en verlaagt de risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt het eten van fruit voor een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten. Daarom ook is het advies om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.

 


Voedingsstoffen binnen krijgen met geen toegevoegde suikers?

De green juice van Mr.Juice bevat slechts 0.5 gram suiker per portie, daarnaast is het rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Green juice is een gezond en lekker alternatief voor fruitsappen.

 

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/zijn-bepaalde-suikers-beter-dan-anderen.aspx