Tarwegras: wat is het precies?


Leestijd: 4 minuten


Als je tarwegras intypt op Google komt er een waslijst aan positieve artikelen naar voren. Het schijnt de ultieme superfood te zijn. Wat is tarwegras precies? En waar is het goed voor?


Wat is tarwegras?

Tarwegras is afkomstig van de bladeren van de tarweplant, ''triticum aestivum''. Rauw tarwegras kan gebruikt worden om bijvoorbeeld sapjes mee te maken met behulp van een slowjuicer of je kunt tarwegras in poedervorm gebruiken. Er zijn veel claims bekend. In dit artikel zullen we alleen de bewezen effecten toelichten.



Wat zijn de voordelen van tarwegras?


Verlaagt eetlust, kan helpen bij afvallen

Tarwegras bevat een hoge hoeveelheid van ''chlorofyl'' volgens studies is dit een bewezen stof die eetlust kan verlagen en kan dus helpen bij afvallen. Wanneer je hongergevoel minder is zul je minder eten hierdoor is je calorie inname lager. (Medicine, 2013)

Wanneer je overgewicht hebt of ongezonde voeding eet kunnen er ontstekingen worden veroorzaakt. Op langere termijn kan de kans van hartziekten en auto-immuunziekten toenemen. Door gezonde voeding toe te passen kan je dit mogelijk tegen gaan. Zo is chlorofyl in staat om ontstekingen te remmen. (Institute, 2012) De overige ingrediënten van tarwegras zoals vitamine C en de phytonutriënten kunnen ook voor een remming van ontstekingen zorgen.

Chlorofyl is ook goed voor je huid en verminderd acne.

Tarwegras is daarnaast rijk aan vitamines en mineralen en bevat weinig calorieën. Tarwegras kan dus een ideale aanvulling zijn op het dieet van iemand die wilt afvallen.



Bevat veel gezonde voedingsstoffen

Zoals ik in het vorige kopje al aangaf bevat tarwegras gezonde voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en bevat weinig calorieën. Tarwegras zou daarom een ideale aanvulling zijn op ons dagelijkse voedingspatroon. Nederlanders schatten hun groente en fruit consumptie verkeerd in. Nederlanders denken dat ze genoeg groente en fruit eten maar uit onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 13% van de Nederlanders de aanbevolen 200 gram groente per dag eet (RIVM, 2020)

Tarwegras bevat de volgende voedingsstoffen:


  • Vitamines: A, B, C, E en K
  • Mineralen zoals: calcium, ijzer, magnesium en selenium
  • Enzymen (bevorderd spijsvertering)
  • Chlorofyl (bladgroen)
  • Aminozuren
  • Phytonutriënten


Glutathione: verbeterd immuunsysteem

Glutathione is een stof in je lichaam dit je helpt om gifstoffen en zware metalen in je lichaam op te vangen vervolgens af te voeren. Mensen die meer glutathione in hun lichaam hebben worden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen.

Tarwegras zorgt ervoor dat je meer glutathione in je lichaam hebt. (Sciences, 2010) Ook heeft glutathione een positief effect voor je huid en zorgt ervoor dat je minder depressie ervaart.



Let op: tarwegras is niet voor iedereen

Tarwegras is rijk aan voedingswaarde en mag hierdoor een echte superfood worden genoemd. Echter kan tarwegras niet door iedereen worden gebruikt. Ik raad tarwegras af bij:

  • Wanneer je niet tegen rauwe voeding kan
  • Wanneer je zwanger bent
  • Coeliakie
  • Gevoelig voor gluten

Bij twijfel raad ik je altijd aan om contact op te nemen met een arts voor het gebruik van tarwegras. Tarwegras dient altijd als aanvulling gebruikt te worden en niet als vervanging van voedsel. Overschrijd de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid nooit.



Slot

Tarwegras is erg gezond, het bevat vitamine A, B, C, E en K daarnaast bevat het diverse mineralen, aminozuren, enzymen, chlorofyl en phytonutriënten. Tarwegras kan eetlust verminderen, ontstekingen remmen, huid verbeteren en immuunsysteem verbeteren.

Daarnaast is er een onderzoek geweest over het cholesterol verlagen met behulp van tarwegras, hier is echter enkel onderzoek mee gedaan bij dieren en nog niet bij mensen, vandaar dat ik dit punt niet hebben opgenomen in dit artikel. (College, 2011) (Sciences, 2010)



Mr.Juice

Bij Mr.Juice zijn we ook overtuigd van de werking van tarwegras. Onze Green Juice is rijk aan tarwegras en nog 30+ andere gezonde ingrediënten. Eén portie per dag bevat de superfoods die jij dagelijks nodig hebt. Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur ons een bericht via contact.



Bronnen

College, G. R. (2011). Opgehaald van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21485304/

RIVM. (2020). Opgehaald van https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/groente-en-fruit

Institute, T. B. (2012). Opgehaald van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22038065/

Medicine, L. U. (2013). Opgehaald van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23632035/

Sciences, U. o. (2010). Opgehaald van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20508870/

Sciences, U. o. (2010, Mei). Opgehaald van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20508870/