Top 10: meest gegeten soorten fruit in Nederland


Leestijd: 2 minuten


Het is algemeen bekend dat fruit goed is voor de gezondheid. Zo verlaagt fruit (en groente) de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Daarnaast loop je een lager risico op diabetes en longkanker.

Fruit bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het bijkomende voordeel is dat fruit weinig calorieën bevat. Hierdoor kun je er niet snel te veel van eten! De ene fruitsoort bevat meer vitamines dan de ander. Ondanks dat fruit gezond is eten Nederlanders nog steeds te weinig. Gemiddeld eten Nederlanders 112 gram fruit per dag. Slechts 13% van de Nederlanders eet dagelijks 200 gram fruit of meer.


  • Vitamine C: komt vooral voor in papaja, kiwi, citrusfruit, aardbeien en zwarte bessen. Wist je dat een kiwi. Ondanks dat mensen bij vitamine C direct aan een sinaasappel denken bevat een kiwi bijna 2 keer zo veel vitamine C per 100 gram. Wist je dat de acerola bes maar liefst 34 keer meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Deze bes is daarom onderdeel van de green juice van Mr.Juice.
  • Kalium: Is belangrijk voor een normale bloeddruk. Banaan, meloen, kiwi en gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen bevatten voornamelijk kalium.
  • Koolhydraten: is een bron van energie. Bij fruit zijn dit vooral suikers. Een banaan bevat bijvoorbeeld rond de 30 gram suiker, een dadel 30 gram per 100 gram. Een citroen bevat slechts 2 gram suiker per 100 gram.

Welke fruitsoorten eten Nederlanders het meest?

  1. Appel: We eten jaarlijks maar liefst 750 miljoen appels!
  2. Bananen: 720 miljoen bananen per jaar
  3. Peer
  4. Mandarijn
  5. Sinaasappel
  6. Druiven
  7. Aardbeien
  8. Kiwi
  9. Ananas
  10. Meloen

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx